Budapesten tartották a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségének Kongresszusát

2022.05.16.

1961. után másodszorra, 2022. április 24-29. között Budapesten rendezte meg a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetsége (FIAF) éves kongresszusát, melynek házigazdája az NFI Filmarchívum volt. Az Uránia Moziban megtartott eseményre többszáz szakember és szakmai kiállító érkezett a világ minden tájáról.

Az idei konferencia központi témája a nemjátékfilmes gyűjtemények, úgymint filmhíradók, kísérleti filmek, rövidfilmek, animációk, néprajzi filmek, reklámfilmek, intézményi filmek és privátfilmek megőrzése, digitalizálása és a közönséghez való eljuttatása volt.  

Itt vetítették le először a Filmarchívum és a Filmlabor munkatársai által digitálisan restaurált A munkászubbony című, 1914-ben készült némafilmet, élőzenés kísérettel. Az alkotás egy véletlen szerencse folytán került elő 2017-ben az amszterdami EYE Filmmúzeumból.

A FIAF-on a Filmlabor nem csak a bemutatott felújítási projektekkel, hanem kiállítóként is képviseltette magát. A résztvevőknek egy levilágított, könyvjelzőként használható fekete-fehér filmszalagot adtunk ajándékba, melyen Jancsó Miklós Csend és kiáltás című filmjéből kivett képkockák is láthatóak felújítás előtti és utáni állapotban.  A kongresszus utolsó napján az archívumok szakemberei látogatást tettek a Filmlaborban is.